Modern emberek vagyunk. Szeretjük a gyors, egyszerű és nagyszerű megoldásokat. Ki akar itt ma már fűzögetni, csavarozgatni, ha nem muszáj? Szeretjük hallani az a kis fémes kattanást, hogy “sitty-sutty és klikk”. Filmet ma már nem is lehet eladni ezek nélkül a hangeffektek nélkül, de, ha ezek már az előzetesben is elhangzanak, persze, megfelelő hangerővel, és a szereplők közben villámgyorsan és határozottan mozognak, azzal azonnal megragadják a figyelmünket. Amit egy mozdulattal fel lehet csatolni, vagy ki lehet oldani, az izgalmas, azt mindenki kézbe veszi, megnézi, kipróbálja. Amiből viszont ez a tulajdonság hiányzik, az már unalmas, és elavult, persze, ha nyitható és csukható, mint például a ponyva, a kukta, a csizma, a bakancs, az oldaltáska, az armatúra, a tartályfedél, gépfedél, sportkocsi, óraszíj, heveder, utánfutó és a többi. Rögzíteni egy mozdulattal, na az, már valami. Itt kezdődnek a dolgok. És ott folytatódnak, hogy kioldani, kilazítani, szétnyitni is csak egyetlen könnyed mozdulat legyen. Mindezek ellenére elvárt, hogy a rögzítés legyen stabil, szilárd és teherbíró. Álljon ellen a szélnek, nyomásnak, rezonanciának, na, és legyen az anyaga erőteljes és tartós. Előfordul, hogy hely sincs rá, de azért férjen el. Vagy a hely rendelkezésre áll, de a rögzítőelem legyen kecses és diszkrét, illeszkedjen a környezetébe. Amilyen sokfélék az igények, olyan sokféle a megoldás is, pedig az a rögzítési mód, amiről beszélünk, nagyjából egy kategóriába sorolható és ez a békazárak kategóriája. A békákhoz csak annyi köze van, mint hot-dognak a kutyához, mégis szemléletes az elnevezés.

Békazárak

A békazárak a legtöbb esetben 2 darabból állnak, ami egyrészt a ráfordítható fődarab és az ellendarab, ami lehet egy egyszerű visszagörbülő lemez. Egyes esetekben még ellendarabra sincs szükség, ha a záródó felületen ki van alakítva valami perem erre a célra, mint például egy fénycsőarmatúra esetén. A békazár rögzítőfülét egy mozdulattal előretolni, a másik rész erre a célra kialakított peremébe beakasztani, majd ugyanazzal a karral erősen visszahúzni, hogy a felületek jól záródjanak, és a működtető kart - egy kattanás kíséretében - stabil nyugvó állapotba hozni. Ennyi. Extra tulajdonság lehet, hogy a békazárat becsukott állapotában le is lehessen zárni, de természetesen erre az igényre is vannak megoldások. Az ezen a módon rögzítendő elemek különböző szögeket zárhatnak be egymással a 180°-tól a 90°-on keresztül a különleges idomokig, de lehetnek akár ívesek is, mint pl. egy hordótető. Ez esetben a fődarab és az ellendarab lehet egyazon rögzítőelem is, amelyet egy megfelelő hosszúságú, íves heveder tart össze, na, és ugyebár ennek a logikának része, hogy a “kígyó a saját farkába harap”... A tervezők olyan eseteket is megoldottak már, amikor több ponton kell rögzíteni egy-egy fedelet, amit például nem lehet pontosan ugyanúgy pozicionálni minden egyes rögzítési ponthoz, vagy annak későbbi elmozdulásai teszik szükségessé, hogy a rögzítések állíthatók vagy esetleg önbeállók legyenek.

Békazárak

NONOX békazáraink rozsdamentes acélból készülnek, csakúgy, mint a kötőelempalettánk többi tagja. Ha szereti a gyors és egyszerű megoldásokat, nézzen körül a békazáraink között. A békazárak fő méretei az L, B és H, azaz a hosszúság, szélesség, magasság, de a webáruházunkban más fontos adatokat is talál. Ha nem találja, amit keres, kérje értékesítőink segítségét!

Békazáraink: Békazárak
Ellendarabok: Békazár - ellendarabok

Kérje ajánlatunkat!