Az első benyomás

A tesztre kapott gép egy papírdobozos változat volt, de létezik ennek a szerszámnak egy műanyag kofferes verziója is. Első ránézésre a Metabo sarokcsiszolója, olyan, mint amit egy sarokcsiszolótól elvárunk. Semmi különös.

A dobozban hiába kerestem a tárcsacserénél használatos speciális kulcsot, a Metabonak nincs szüksége ilyesmire. A tárcsacsere szerszám és minden gond nélkül nagyon gyorsan elvégezhető. Leginkább a gyerekzárakhoz tudnám hasonlítani, csak benyomni és csavarni kell.

A következő kényelmi eszköz a porvédő tetszőleges pozícionálása. A porvédő néhány másodperc alatt tetszőleges pozícióba forgatható mindenféle szerszám nélkül és ehhez a vágótárcsát sem kell leszerelni.

A Metabo gondolt a balkezesekre is

Az más gyártóknál sem ritka, hogy a fogantyú mindkét oldalra felszerelhető, így balkezesek is elboldogulnak a szerszámmal, csak a kapcsoló nem fog kézre esni. A Metabo ennél tovább ment, négy csavar kicsavarásával a teljes vágófej leszerelhető, 180 fokos fordulat után visszaszerelve egy tökéletes balkezes szerszámot kapunk.

A kapcsoló is megérdemel néhány szót

Nekem személy szerint a legtöbb sarokcsiszoló kapcsolójával az volt a bajom, hogy kesztyűben elég nehézkes volt a bekapcsolás. Ezzel a kapcsolóval nem volt ilyen problémám.

A gépen találunk még egy fordulatszám szabályzót is, ennek köszönhetően nem csak vágásra, de csiszolásra és polírozásra is használható.

A ház kialakítása

A szerszámot kézbe fogni kellemes, nem túl nehéz, akár egész napos munka során is használható. Tokkal-vonóval 2,1kg. Az 1000 wattos motor a legtöbb szokásos feladattal egész biztosan megbirkózik, amit egy ilyen egykezes szerszámtól elvárhatunk. Autobalancer csökkenti a vibrációt, ez nem csak a felhasználónak jelent kényelmet, de a vágótárcsa élettartamát is meghosszabbítja.

Innováció a tartósságért

A motor szellőzőnyílásait a vágótárcsától a legmesszebbre a gép végére helyezték el, ezzel a trükkel jelentősen növelhető a motor élettartama. A vágótárcsa megszorulása esetén egy automatikus kuplung bontja a kapcsolatot a motor és a tárcsa között, ezzel egyszerre kíméli a szerszám és kezelője épségét.

A szénkefe vége nem vezető anyagból készül így, ha teljesen elkopott, akkor a motor egyszerűen leáll. Ezzel megelőzhető a kiforduló szénkefe által okozott sérülés. Szénkefe csere után a gép újra használható.

Technikai adatok

  • Csiszolótárcsa-Ø: 125 mm
  • Névleges teljesítményfelvétel: 1000 W
  • Kimenő teljesítmény: 590 W
  • Üresjárati fordulatszám: min 2800-10500 / perc
  • Fordulatszám névleges terhelésnél: 8.800 / min
  • Nyomatéka: 2,7 Nm
  • Orsómenet: M 14
  • Súly hálózati kábel nélkül: 2,1 kg
  • Kábel hossza: 4 m
  • Ár a Menet-Trend Kft-nél most csak: br. 39.900 Ft
Rendeljen most Metabo WEV 10-125 sarokcsiszolót 39.900 Ft áron, a lenti megrendelőlap kitöltésével vagy gyűjtsön össze 39 Metabo matricát és vásárolja meg mindössze 1000 Ft-ért. Részletek itt: Metabo matricagyűjtés
Átvehető telephelyünkön (1047 Budapest, Baross utca 79-89.), vagy kiszállítjuk Önnek. A szállítási díj 1500 Ft+ÁFA/csomag. Más termékek egyidejű rendelése esetén a szállítási díj változik!