Furógépek története

A huszadik század elején fúrót főleg a famegmunkáláshoz használtak. Ezek a szerszámok vasból készültek, és kézi erővel működtek. A felépítésük igen egyszerű volt: egy fúrószár, ami egy hurokban, vagy fa nyélben végződött. Ezekkel a szerszámokkal igazi küzdelem lehetett a munka, ami ma már elképzelhetetlen.

A harmincas évektől megjelentek a mechanikus szerkezettel ellátott fúrógépek (mai nevén furdancs). Ezeket is kézzel hajtották, de már egy fogaskerék áttételen keresztül, egy kurblit tekertek a mesterek. A fúrógép elején pedig tokmány kapott helyet, amibe különböző méretű fúrószárakat foghattak be. Micsoda megváltás lehetett ez akkoriban, hogy egy kurbli tekerésre akár hármat is fordult a fúrószár! Ilyen gépek egyébként a mai napig megtalálhatók apáink műhelyében, és néha még jó szolgálatot tesznek kisebb ház körüli munkáknál. (Például áramszünet esetén, vagy a kert végében, hosszabbító híján.)

A 60-70-es évektől, az elekromotor elterjedésével megjelentek a furdancsok elektromos motorral ellátott változatai. Ezek a fúrógépek egy kapcsolóval rendelkeztek: ha megnyomták forgott a motor, ha elengedték, megállt. Ebben az időben még nem volt a mai fúrógépeken már alapfelszereltségnek számító fordulatszám állítás, forgásirány-váltás.

A napjainkban használt fúrógépeknél már elvárás a fordulatszám és a menet irány állítási lehetőség, és ezt már minden fúrógép tudja is.

De akkor mit tudhat még egy fúrógép? Új funkciókra nincs szükség, hogyan lehet továbbfejlődni?

A 90 éves Német Metabo-nál például a tartósság és a biztonság fokozására fektetik a hangsúlyt. Az új motorok akár 50%-kal nagyobb forgatónyomatékkal, és akár 20%-kal több maximális leadott teljesítménnyel növelik a munka hatékonyságát. A biztonságot a Metabo S automatic biztonsági kuplung szavatolja, mely a betétszerszám blokkolása esetén mechanikusan szétkapcsolja a hajtóművet.

A tartósság növeléséhez ezen kívül az alábbi technológiai újítások gondoskodnak:

  • Légáramlás-optimalizált porvédőrács, mely hatékonyabban vezeti ki a porrészecskéket a gépből.
  • Külön a Metabo számára kifejlesztett epoxigyanta az állórészen, a por és nedvesség elleni védelem érdekében.
  • 20%-kal nagyobb terhelhetőség a jobb szellőzőrendszernek és a hatékonyabb hűtő ventillátornak köszönhetően. A hűtőlevegő akár 400 km/h sebességgel áramlik.
  • A véletlenül lefedett hűtőnyílás elkerülése érdekében, a szellőzőnyílások hátul kaptak helyet, így elkerülhető a túlmelegedés.
  • Szabadalmaztatott tekercselési technológia: több rézhuzal, csökkentett méretű szerkezet mellett.

Ez jól hangzik ugye? De már hallom is a kérdést, hogy ki tudja ezt megfizetni? Ki engedheti meg magának, hogy ilyen extrákkal felszerelt szerszámot vásároljon. Nos, ha az árcédulán kívül számba vesszük a tartósságot, a hatékonyságot, és a biztonságot, akkor máris kiderül, hogy a kezdeti nagyobb befektetés hamar megtérül, és a végén mindenképp jól jár vele.

És most a konkrétum: Az SBE 760 ütve fúró csak br. 39.990 Ft, sőt, most akár 1000 Ft-ért is az Öné lehet!

Ha érdekli, hogyan lehet az Öné 1000 Ft-ért egy SBE 760 ütve fúrógép, kattintson a linkre: Matricagyűjtés