Az „anya csak egy van” állítás műszakilag megalapozatlan – ezzel kapcsolatosan tárgyi bizonyítékokkal is rendelkezünk: a Földön a hatlapú anya egy alapvető formai elem, amely az életünk minden területén felbukkan. Az anya és a csavar egyesülésének gyümölcse azonban nem az alátét, hanem az összerakott szerkezet. A társadalom alapvető építőköve a család az ember által szerkesztett világnak pedig a csavarkötés. Mindezeket a megállapításokat azért fektetjük le mindjárt az elején, mert sokf éle anya létezik az iparban, amelyeknek funkciója, formavilága hasonló, felhasználási területeik azonban különbözőek.


„Normál anyák”

Induljunk ki a korábban is említett normál, hatlapú anyából (DIN 934), mint alapváltozatból. Általánosan elterjedt életünk minden területén, a szemüvegkeretek összeszerelésétől a hídépítésig mindenhol használjuk. A különböző szabványok eltérő méretarányokat, menettípusokat, és anyagminőségeket határozhatnak meg, de alapvetően minden esetben ugyanarról a szerkezeti elemről beszélünk. A jobbos anyát jobbra húzom, balra oldom: ez egyike azoknak a mozgásoknak, amelyeket már gyermekkorunkban megtanulunk, és alaposan beidegződik. Olyan ez, mint tollal írni. Percek alatt összedobhatunk vele bármit, ha minden jól elő van készítve.

DIN 934

DIN 934


„Könnyen kezelhető anyák”

Érthető módon nem lehet mindig a zsebünkben villás-, vagy dugókulcs-készlet, de ezt a „gyorsan feltekerem-letekerem” mozdulatot mégis el kell végeznünk valahogy. Ennek a problémának a megoldására találták ki a kézzel szerelhető anyatípusokat. Ilyenek például a NONOX szárnyas anyák (DIN 315), vagy a műanyag-, bakelit-, vagy fém foglalatú anyák végtelen tárháza. Nyílásfedelek rendkívül gyors lezárásához és visszanyitásához találták ki a két karral rendelkező NONOX pillangóanyát (DIN 80701).

DIN 315  DIN 80701

DIN 315                           DIN 80701


„Zárkózott anyák”

Zárt anyában olyankor érdemes gondolkozni, amikor biztos, hogy a csavarszár nem lóg túl jelentősen az anya magasságán, ellenben munkavédelmi, vagy esztétikai szempontból kifolyólag el kell azt fednünk. Többféle NONOX zártanya is kapható, egyike ezeknek a DIN 1587, azaz a „magas zárt kalapanya”, illetve ennek önzáró változata a DIN 986, a másik fajta zártanya pedig a DIN 917.

DIN 917  DIN 1587  DIN 986

DIN 917                       DIN 1587                     DIN 986                 


„Multifunkciós anyák”

Az alátétek néhány funkcióját egyes anyák is képesek ellátni, és nem kell hozzájuk külön alátét, ráadásul műveletet is lehet velük spórolni. A DIN 6923 például, egy peremes anyafajta, kiszélesedő talppal rendelkezik, ami teljesen kivált egy hagyományos alátétet. Létezik belőle recézett- és simatalpú változat egyaránt. A recézés – nyilvánvalóan a lágyabb hordozófelületek esetében fontos, amelybe a recék képesek belenyomódni, és az anya nem kívánt elfordulását hivatott megakadályozni. Ahol ezek a benyomódások nem megengedhetőek, ott lép színre a símatalpú változat.

A 9085   A 6923 sima  A 6923 recés

A 9085                         DIN 6923                    DIN 6923 talpas recézett anya


A DIN 6331-es kivitel nem csak peremes, hanem ráadásul magasabb is társainál, ezért terhelhetőbb, erősebb, de az igazi univerzális bajnok köztük mégis a 9085-ös cikk-kódszámon nyilvántartott, amely egy „kombi” anya, azaz teljes értékű anya és teljes értékű alátét egyben.

DIN 6331

DIN 6331


„Magas anyák”

A nyomatékot néha nem, vagy nem csak a hordozó-, hanem magán a csavarmenet felületén is el kell osztani. Egyes magas anyákat külön erre a célra (a fentebb említett DIN 6923, DIN 6330-6331), ezzel szemben másokat (mint amilyenek az IFI 128 hatlapú vagy hengeres változatai) szárak toldására is lehet használni.

DIN 6330-6331   DIN 6334

DIN 6330                    DIN 6334

A fentebb említett IFI 128 a kerek, míg testvére, a hatlapú toldóanya, amelyek más esetben távtartóként is kitűnően funkcionálnak. Kishúguk a DIN 6334 szintén magas anya, de „csak” 3d-s (ahol a “d” az átmérőt jelenti), azaz magassága az átmérő 3-szorosa (és nem kell hozzá 3D-s szemüveg).

IFI 128 hatlapú  IFI 128 kerek  

IFI 128                         IFI 128
hatlapú toldóanya    kerek toldóanya


„A legstabilabb anyák”

Már csak egy fontos dologról nem beszéltünk, ami pedig az anyák fix rögzítése a hordozó szerkezetekhez. Erre is van elmés módszer, nem is egyféle: hegesztés, préselés, szegecselés, faszerkezetek vagy lágyabb fémöntvények esetén a becsavarás… A hegeszthető anyák attól mások, mint társaik, mert távtartóként funkcionáló lábacskáik (DIN 928 négylapú hegeszthető anya) vagy peremük (DIN 929 hatlapú hegeszthető anya) van a keletkező hozadékanyag számára, vagy érintkezőik az elektromos kisüléshez (9060-as hegeszthető anya vékony lemezekhez).

Egy biztos, az anya, amely fel van hegesztve, stabil, el nem mozdul onnan!

DIN 929  DIN 928