Mindent jól megszereltünk már cikkeinkkel, de igazán szépet nem szereltünk még - pedig NONOX kötőelemekkel lehet azt is - ezt fogjuk most kicsit körül járni.


A NONOX kötőelemek nagy előnyei közé tartozik


 • Egyrészt, hogy időjárásállók, azaz kültéren is kiválóan alkalmazhatók, és garantáltan nem fog folyni a rozsda, ha az alapvető szerelési technológiákat        betartjuk.
 • Másrészt, hogy polírozhatók, szálcsiszolhatók, azaz olyanná tehetők, amilyen kinézetet az összhatás megkíván;
 • Kiváló a minőségük, ezekben nem fog csalódni! Öröm velük dolgozni és szépek is!

Nézzünk példákat:


1. TÁBLA FELSZERELÉSE


A tábla lehet rozsdamentes acél, bronz, márvány, üveg, fa vagy más izgalmas anyag.


Hozzávalók, ha szembetűnő kötőelemekkel szereljük:


 • 2-4 db polírozott, zárt anya (DIN 1587);
 • Ugyanannyi polírozott alátét (kemény anyaghoz, keskeny, lágyhoz pedig széles alátét való);
 • Menetesrúd, ami nem feltétlen látszik, de nagyon klasszul méretre szabható (DIN 975);
 • vagy esetleg hernyócsavar (pl. DIN 913 vagy 914 stb. amik a kulcsnyílásuk miatt könnyebben szerelhetők);
 • A falba kerülhet beütőékes dűbel, de csak, ha kőbe vagy betonba kerül;
 • Távtartóként rozsdamentes cső az egyik legszerencsésebb választás, vagy a nálunk kapható jópofa, belső menetes menethosszabbító (IFI 128), ami szintén alkalmas lehet a célra;
 •  és a menetekre egy csipetnyi OKS 250 szerelő paszta.

                   

       DIN 1587               Polírozott alátétek                    DIN 975                              DIN 914                  Beütőékes dűbel                  IFI 128


Ha pedig diszkrétebb megoldást szeretnénk:


 • Enyhe kidomborodással szerelhetünk egyenes (A9056) vagy kereszthornyú (A9056-2), lapos-díszfejű csavarokkal. Alátét nem kell, mert ezeknek a csavaroknak elég széles a fejük, ezért önmagukban alkalmasak lehetnek üveg, tükör vagy plexi felfogatásához is;
 • Süllyesztett fejűekben (sf), is gondolkodhatunk (DIN 963, DIN 964, DIN 7991, I 14581), amikből szerelést követően csak a kulcsnyílás látszik (lásd az alábbi lépeken!), a többi eltűnik a felületben. Ha mégis megkívánt egy enyhe kidomborodás, arra jól alkalmazhatók a lencsefejű (DIN 965, DIN 966) csavarok. A két változat, (süllyesztettfejű / lencsefejű) kilátszó kulcsnyílásai a következő alapvariációk közül választhatók ki:
            

  A 9056                  A 9056-2                    DIN 963                   DIN 966                     

 • egyenes horony
 • kereszthorony
 • belső kulcsnyílás
 • Torx kulcsnyílás

           

      DIN 7991                         I 14581


Süllyesztett- vagy lencsefejű csavarok jól mennek az üveg, tükör vagy plexi felületekkel is, de ilyen esetekben díszalátéttel érdemes szerelnünk, ami foglalatként öleli körül a csavarfejet, ugyanakkor elosztja a terhelést egy megnövelt felületen. Ezeknél fontos szempont, hogy a rideg üveg, illetve plexi esetén a szár átmérőnél valamivel nagyobb furatokat érdemes előkészíteni, ellensúlyozva ezzel a helyszíni szerelésnél előforduló apró pontatlanságakat, továbbá kiküszöbölve a csavarszár és a furatok falának nem kívánt érintkezéséből származó berepedéseket. A széles díszalátét (DIN 6319d) a nagyobb átmérőjű furatokat is jól lefedi.


  
 DIN 6319d


Az esztétikai és a biztonsági szempontok könnyen kombinálhatók, ahol ilyen szükséges


Ilyenek többek között a köztéri táblák, a villamossági és telekommunikációs elosztószekrények, a csatorna vagy más kültéri fedlapok, a tömegközlekedési eszközökön és megállókban elhelyezett tárgyak stb.


BIZTONSÁGI KÖTŐELEMEINK


 • Zárt anyák helyett szóba jöhetnek egyrészt
 • a biztonsági roppantó anyák (A 28), amelyekről a meghúzás során letörik a hatlapú szerelőfej, és csak egy kúp marad belőle, amelyet már nem lehet eltávolítani sem villáskulccsal, sem fogóval. (Lehetőleg ne hagyjuk +1 mm-nél hosszabbra a csavarszárat, mint amennyit a kúp képes magába foglalni);
 • másrészt egy másik biztonsági anyafajta, az úgynevezett „páratlan páros”, amelyet csak a párjával együtt lehet fel- és leszerelni, de meghúzását követően a szerelő a párját zsebre rakja, és az ott maradó rész már nem távolítható el a párja nélkül;
 • Hernyócsavart ezekhez nem javaslunk, csak menetesrúd (DIN 975) darabokat, illetve bármi olyan változatot, ahol a csavarszáron nincs kulcsnyílás.

             
     A 28                         Páratlan páros                                   DIN 975      
               

Lapos díszfejű csavarok helyett javasoljuk


 • az „egyutas”, „kicsavarhatatlan” csavarokat, amelyeket csak behajtani lehet, és amit egyszer behajtottunk, azt onnan már ki nem szedi senki;
 • vagy a D fejű kígyószemes biztonsági csavarokat, melyekhez speciális kulcs kell, amivel nem sokan szaladgálnak;
 • Süllyesztett fejű csavarok kiváltására az alábbi biztonsági csavarok jöhetnek szóba:
 • Süllyesztett fejű, kígyószemes csavarok;
 • Vagy süllyesztett fejű csapos-imbusz, illetve csapos-torx csavarok is, amelyeket hagyományos L kulcsokkal szerelni nem lehet.

                
     Egyutas                     Kígyószemes         Csapos torx         A 9128  Csapos TX L kulcs


2. NAGYOBB FÉM-, FALEMEZ VAGY BŐRBORÍTÁSOK LÁTSZÓ RÖGZÍTÉSE


Fémlemezeléshez ismétlődő motívumként jól mutatnak a tömör szegecsek, legyenek bár félgömb- (DIN 660), süllyesztett-(DIN 661) vagy lencsefejűek;

Fához, bőrhöz széles, lapos, enyhén domborított fejű csavarok (pl. A 7505-3) illenek, de arra figyelni kell, hogy a bőr felgyűrődik, a festés felmaródik a szükségesnél erősebb meghúzásnál, ezért a bőrt alátéttel vagy bőrcsíkkal a festett, lakkozott fát nagyon enyhe meghúzással kell szerelni, (vagy minden illesztést el kell rejteni, ami viszont cikkünk témájából lóg ki...)


 

DIN 660                         A 7505-3




3. LÁTHATÓ SODRONYOK


Erről a témáról bőségesen szerezhet adatokat sodronyokról szóló cikkeinkből.


Sodronyok az építészetben:


Itt csak annyit erről, hogy a sodronyok segítenek a trendi, izgalmas terek kialakításában, elválasztásában és védelmében. Adjunk ötleteket? Nos, korlátok mezői, virágfuttatók, függesztések, térelválasztók, szerkezeti merevítők és sorolhatnánk;


Sodronyok, seklik, karabinerek a divatban:


Ezek pedig egyre jobban terjednek a divatékszerek bőséges felhozatalában, ahol ezek az anyagok szintén új trendeket nyitnak. Hogy miért? Mert nem az alapanyaguk értéke, hanem a márka, a dizájn és színviláguk teszi őket vonzóvá. Gyöngyökkel, ötletes fityegőkkel, bőrökkel kombináltan nemcsak a csuklókon, anyagban, de a táskákon, ruhákon is nagyon jól mutatnak.







4. LÁNCOK, MINT DIZÁJN ELEMEK – A LÁNC A RABSÁG, AZ ELSZAKÍTOTT LÁNC PEDIG A SZABADSÁG SZIMBÓLUMA


 • Ahol a rabságról esik szó, ott a szabadság értéke felnagyítva jelenik meg, és mindezek olyan örökérvényű fogalmak, amik képesek bármikor érzelmeket kiváltani az emberekből.
 • Minél nagyobb szemű a lánc, annál impozánsabb. A fényes saválló láncok a formák ismétlődő görbületeivel vonzzák a szemet, ezért jól passzolnak egyes bárok vendéglők hangulatfestő megoldásai közé.

      

      NONOX láncok


 • Ugyanakkor egy darab lánc az ipar hangulatát is idézi, ezért iparias miliőben is remekül mutat akár egy darab nehéz lánc a földön vagy egy sarokban.
 • Nem véletlenül divatos a függőleges ereszcsatornát lánccal helyettesíteni, és a vizet kavicságyra vezetni, mert nagyon jól néz ki, és emellett praktikus is. Kültéri célokra a legalkalmasabb a saválló NONOX lánc.
 • A díszítő funkciót betöltő láncok nyúlása teljesen elhanyagolható, így alkalmas szép kaspók, kicsi és nagy növények továbbá akár polcok felfüggesztésére is, de tervezhetünk velük kerti alkalmatosságokat is, a kerítéstől a növényfuttatókig.

      


Kérje kollégáink tanácsát ilyen és hasonló alkalmazásokhoz, a típusú méretek és a szükséges szerelvények kiválasztásához!

Mi abban vagyunk mások, hogy nagyon szívesen segítünk Önnek. Cikkünk megtalálható a 2020.12. havi NONOX Világ Magazin 10-11. oldalán.


Online brosúra letöltése | Nyomtatott brosúra megrendelése | Sodronyos felmérés